photo of man holding a book

SVEA MAGASINET

Starta eget med Aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen

Är du i en arbetslös situation och funderar på att starta ditt eget företag? Arbetsförmedlingen erbjuder stöd i form av aktivitetsstöd för att underlätta din väg mot egenföretagande. För att kvalificera dig för detta stöd bör du ha försökt söka anställning utan framgång och din affärsidé bör visa på goda möjligheter att skapa sysselsättning. Denna artikel ger dig en översikt över allt du behöver veta om stöd för att starta eget!

Aktivitetsstöd för uppstart av företag

Aktivitetsstöd, även känt som ”stöd för uppstart av näringsverksamhet,” riktar sig till arbetssökande individer med en vilja att etablera sin egen verksamhet. Genom att presentera din affärsidé och affärsplan kan du motivera hur bidraget ökar dina möjligheter till sysselsättning. Om Arbetsförmedlingen anser att din företagsidé är långsiktig och har potential att generera vinst, kan du vara berättigad till bidrag under de första 6 månaderna av din företagsstart. På grund av Coronapandemin har tiden för Starta eget-bidrag utökats från 6 till 12 månader.

Arbetsförmedlingen utvärderar dina möjligheter att få anställning jämfört med att starta eget företag. De analyserar även arbetsmarknaden och konkurrenssituationen inom din bransch. Som en del av processen kan Arbetsförmedlingen erbjuda rådgivning, mentorsstöd och kurser inom företagande, särskilt om du saknar tidigare erfarenhet av att driva företag.

Din affärsidé, affärsplan och budget för företaget är avgörande faktorer för att bli beviljad bidrag. Budgeten hjälper dig fatta ekonomiska beslut, planera för långsiktiga resultat och identifiera områden där kostnader kan minskas.

Utbetalning av stödet hanteras av Försäkringskassan, som också beräknar det belopp du kan erhålla. Beloppet varierar mellan 57 och 910 kr per dag, beroende på faktorer som rätt till a-kassa.

Utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd

Stöd för uppstart av näringsverksamhet erbjuds i två former: utvecklingsersättning och aktivitetsstöd. Utvecklingsersättning är skattefritt och betalas till personer under 25 år som inte har rätt till a-kassa. Aktivitetsstödet, som inte är skattefritt, är avsett för personer över 25 år som uppfyller a-kassavillkoren.

Vem kan ansöka om Aktivitetsstöd?

För att kvalificera dig måste du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vara över 18 år, arbetslös eller riskera arbetslöshet, samt sakna skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Du får inte vara verksam i ett befintligt företag som ägare, VD, styrelseledamot eller firmatecknare. Om du tidigare har drivit verksamhet måste företaget ha avvecklats för minst ett år sedan.

Hur ansöker jag?

Kontakta Arbetsförmedlingen när din affärsidé är klar för att påbörja ansökningsprocessen. Du kommer att få presentera din idé och motivera hur bidraget kommer stödja uppstarten av din verksamhet. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gör en bedömning av din situation och företagsidé innan ett beslut om bidrag fattas. Mer information finns på Arbetsförmedlingens webbplats.

Andra läser

Professionell webbutveckling med fokus på WordPress

En professionell och effektiv hemsida är avgörande för företagets digitala närvaro. Det är inte bara en plats där företaget kan visa upp sina produkter och tjänster, utan det fungerar också som en viktig kanal för att nå och engagera potentiella kunder. En välformad hemsida kan hjälpa till att skapa ett starkt varumärke och öka företagets trovärdighet. Hos Svea Pixel är vi specialiserade på att erbjuda webbtjänster och skräddarsydda designlösningar för att hjälpa företag att bygga och förbättra sin närvaro online.

high angle view of a man

Priser på Webbhotell: Vad du bör veta och hur du undviker dyra överraskningar

Att välja rätt webbhotell är en viktig del av att skapa och underhålla en framgångsrik hemsida. Men när du jämför priser och erbjudanden kan det vara svårt att veta vad du egentligen får och hur mycket det kommer att kosta på lång sikt. I det här inlägget kommer vi att titta närmare på vad du bör kolla efter när du väljer webbhotell och hur du undviker dyra överraskningar när erbjudandet löper ut. Vad du bör kolla efter När du väljer

clock at 4:05

Vad kostar det att starta företag? Enskild firma vs. Aktiebolag

Att starta eget företag kan vara en spännande och givande resa för många. Det ger dig möjligheten att pröva din idé, vara din egen chef och slippa det traditionella 9 till 5-jobbet. Men innan du tar steget att starta ditt eget företag är det viktigt att du väljer rätt företagsform. Enskild firma eller Aktiebolag? När det kommer till att välja företagsform finns det olika alternativ att överväga. Två vanliga alternativ är enskild firma och aktiebolag. Enskild firma En enskild firma

photo of plants on the table

BRF Hemsida – Digitalisering ökar tillgänglighet

Skapa Förtroende med en Professionell och Användarvänlig BRF-hemsida Svea Pixel är er dedikerade partner för att lyfta er Bostadsrättsförening (BRF) till nya digitala höjder. Vi förstår vikten av att er digitala närvaro speglar föreningens professionalitet och värderingar. Därför erbjuder vi skräddarsydda lösningar som tar hand om det tekniska, så att ni kan fokusera på det som verkligen betyder något för er medlemmar. Varför välja Svea Pixel för er BRF-hemsida? Vår Specialitet: BRF-hemsidor Vi är experter på att skapa digitala plattformar

coffee

Från företagsdröm till verklighet

Hej alla entreprenörer, småföretagare och solo företagare där ute! Har du känt den initiala glädjen och drömmen när du startade ditt företag – att bli din egen chef, ha flexibilitet i vardagen och kunna njuta av livet? Men kanske har verkligheten varit tuffare än förväntat, och de tekniska utmaningarna har kastat en skugga över ditt ägande. En annan väg… Om du längtar efter förändring och tror att det måste finnas en bättre väg, så har jag goda nyheter för dig!

Kontakta oss

Offert förfrågan

Fyll i dina uppgifter, så skickar vi en förfrågan till våra partners som återkommer till er med offert

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!